AOTY 2022 – Best Place to Work: waarom Publicis Groupe

Wat Eva Devos en Karel Vinck, de co-CEO’s van Publicis Groupe, samen met creative coach Veerle De Vos en vooral met werkelijk alle medewerkers van het bureau hebben bereikt, is simpelweg een echte krachttoer op het vlak van people management.

Want al deze mensen, meer dan 200 in totaal, zijn erin geslaagd zich onder een en dezelfde vlag te verenigen, terwijl zij amper vijf jaar geleden verspreid waren over acht verschillende bureaus, met verschillende culturen en positioneringen: Duval Guillaume, ZenithOptimedia, Prodigious, Publicis, Leo Burnett, Saatchi&Saatchi, Digitas en Blue449.

Om dit huzarenstukje klaar te spelen, hebben Eva Devos, Veerle De Vos en Karel Vinck een beleid en een businessmodel gehanteerd waarin mensen op de eerste plaats komen, om het gevoel van verlies dat elke werknemer logischerwijze voelde, om te zetten in een gevoel van verbondenheid en trots, door in de eerste plaats te werken aan tevredenheid op het werk en het creëren van een warme plek waar iedereen zich thuis voelt.

We hebben het bureau bezocht en we kunnen bevestigen dat het bureau daartoe echt alles uit de kast heeft gehaald. Het gebouw in het Maritiem Station in Brussel waar het bureau is gehuisvest, is een van de mooiste en warmste die wij ooit hebben gezien: er is veel aandacht besteed aan de keuze van het meubilair en de materialen (voornamelijk hout), aan de inrichting met veel aandacht voor rustgevende groenzones.

Dit ‘home sweet home’ gevoel op het werk werd mogelijk gemaakt door de betrokkenheid van alle werknemers, die door bovengenoemd trio werden verzocht ‘hun droombureau’ op een wit blad neer te schrijven, om dit vervolgens trachten uit te tekenen en vooral te verwezenlijken. Het ‘Great Place to Work®’-label, dat wordt toegekend aan bedrijven die kunnen bewijzen dat ze tevreden werknemers hebben, is hiervan het bewijs.

Eva Devos, Veerle De Vos en Karel Vinck staken ook veel moeite in persoonlijke ontwikkeling en welzijn, meer bepaald door de werknemers in staat te stellen om aan talrijke opleidingen deel te nemen, maar ook door veel vrijheid en flexibiliteit te bieden om hun agenda naar eigen goeddunken in te delen, zodat ze een optimaal evenwicht kunnen vinden tussen hun job en het privéleven.

Dat vertrouwen krijgen, dat is uiteindelijk alleen mogelijk als je echt dicht bij je werknemers staat. Dat is wat Eva Devos en Karel Vinck dagelijks nastreven, door te kiezen voor een betrokken managementstijl, waarbij ze luisteren naar hun medewerkers en vooral ten dienste staan van hen. Het duo streeft ernaar altijd aan hun behoeften en verwachtingen te voldoen. Of hoe de ziel en niet het ego managen…

Share This